• 11. 05. 2023

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 

            Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Aj naši prváci a tretiaci sa zapojili do testovania. Prvácii dostali aj certifikát, kde majú napísané športy, v ktorých možno v budúcnosti budú vynikať.

          • Výsledky meraní

          • 05. 05. 2023

            Milí rodičia! 

            Dovlím si so súhlasom zazdieľať meil, ktorý mi prišiel. 

            Touto cestou sa chcem ešte raz poďakovať za ochotu, čas a nápadité aktivity s našimi deťmi v škole pani Petre Baďurovej renčovej. Ďakujeme :) 

            Z merania oxidov dusíka, ktoré sme robili s deťmi ešte v zime máme už aj výsledky 

            Na y-osi je koncentrácia NO2 v µg.m-3 vzduchu počas sledovaného mesiaca a na x-osi  školy z Trenčianskeho kraja pod kódmi, ktoré im boli pridelené.

            TSK1 – ZŠ Slatinská 3, Beluša

            TSK2 – ZŠ, Ul. kpt. Nálepku 855, Nové Mesto n. V.

            TSK3 - ZŠ s MŠ, Malonecpalská ulica 206/37, Prievidza

            TSK4 - ZŠ s MŠ Slatina nad Bebravou

            TSK5 - ZŠ s MŠ sv. Andreja - Svorada a Benedikta, Trenčín

            TSK6 - ZŠ s MŠ Udiča

            TSK7 - ZŠ Mníchova Lehota

            Červený stĺpec odráža koncentráciu NO2 na tzv. „červenom“ mieste, ktoré sme si zvolili a očakávali sme tam horšie výsledky (vplyv dopravy) a zelený stĺpec vyjadruje hodnotu koncentrácie NO2 v „zelenej“ lokalite, čiže miesto, kde ste väčšinou mali park, zeleň, ihrisko mimo ciest a parkovísk. Hodnota koncentrácie NO2 v "červenej" lokalite v Mníchovej Lehote bola: 14,67 µg.m-3.

            My v Lehote sme "zelenú" lokalitu nemali. Pri oficiálne zúčastnených školách sme porovnávali najmä tie dve spomínané lokality medzi sebou a zisťovali sme, aký vplyv asi môže mať doprava na koncentrácie NO2 v ovzduší a to v zásade dvoma spôsobmi, pričom záleží na tom, ktorý stav sme si určili ako východiskový. Toto je príklad pre TSK6 - školu v Udiči pri Považskej Bystrici:

             

            1. Spôsob: V areáli školy máme lokalitu „na zelenej lúke“, kde sme namerali koncentráciu 7,2 µg.m-3 a tú si zvolíme ako náš východiskový štandard. Ak sa presunieme o pár desiatok metrov do lokality v blízkosti parkoviska, zastávky a cesty a koncentrácia NO2 sa zvýši na 13,1 µg.m-3. V tomto prípade sa v sledovanom mesiaci zvýšilo znečistenie NO2 o asi 80%. 
            2. Spôsob: Za východiskový stav si zvolíme lokalitu v areáli školy, ktorá je v blízkosti cesty a zastávky, parkoviska, kde je nameraná hodnota koncentrácie NO2 13,1 µg.m-3. Ak by sme sa presunuli o pár desiatok metrov do čistejšej „zelenej“ lokality bez áut, koncentrácia NO2 by sa znížila na 7,2 µg.m-3. V tomto prípade sa v sledovanom mesiaci znížilo znečistenie NO2 asi na polovicu pôvodného (o asi 45%).

             

             

            Názorne to ukazuje aj graf vyššie. 

             V tomto grafe si súčasne vieme veľmi orientačne porovnať  aj jednotlivé školy medzi sebou. Podotýkam veľmi orientačne, pretože umiestnenie každej školy má svoje špecifiká a je potrebné sa na každé zo stanovíšť pozerať individuálne.  

            Ale potvrdila sa naša počiatočná úvaha, že znečistenie v blízkosti parkovísk, zastávok a ciest bude väčšie ako v miestach, kde by vplyv dopravy mal byť eliminovaný – to sú tie naše parky, ihriská a zelené miesta väčšinou za školou. Samozrejme, že v niektorých prípadoch viac a v iných menej. Ukážkovým príkladom, kde sa toto tvrdenie potvrdilo je škola TSK 6 v Udiči. Ako aj z grafu vidíme, že úroveň koncentrácie NO2 za školou na ihrisku je asi polovičná, oproti tej pred školou pri ceste a zastávke. V tomto prípade je to pravdepodobne kvôli tomu, že za ihriskom už nie je žiadna zástavba, cesta, žiadna ľudská infraštruktúra.  Opačným príkladom je škola TSK1 v Beluši, kde to zníženie je naozaj veľmi malé. Bude to pravdepodobne spôsobené tým, že škola je umiestnená v okolitej zástavbe na sídlisku a ihrisko má v akomsi „vnútrobloku“ a z každej strany sú ľudské sídla a potrebná infraštruktúra – cesty a parkoviská. 

            Tiež sa potvrdila domnienka, že vo veľkých mestách, ktoré zväčša trpia väčšou intenzitou dopravy viac ako menšie dedinky sa tento stav odrazil aj na výsledkoch koncentrácií NO2. Najvyšší červený stĺpec (TSK5) má práve škola v centre krajského mesta, zatiaľ čo najmenšie znečistenie bolo v našom sledovanom mesiaci namerané v malej dedinke (TSK4 - Slatina nad Bebravou) mimo hlavného dopravného ťahu.  Škola v Slatine bola súčasne aj školou zo zúčastnených, kde bolo v tom mesiaci namerané najnižšie znečistenie oxidmi dusíka na Slovensku.

            Niektorí boli zvedaví aj na nejaké limity stanovené zákonom.  Napíšem teda, čo hovorí vyhláška k vzťahu konkrétnych hodnôt koncentrácií a zdravia obyvateľov. Máme stanovený: 

            • ročný limit pre koncentráciu NO2: 40 µg.m-3 (čiže priemerná ročná koncentrácia NO2 nesmie prekročiť 40 µg.m-3 za rok) 
            • hodinový limit pre koncentráciu NO2: 200 µg.m-3 (čiže priemerná hodinová koncentrácia nesmie prekročiť hodnotu 200 μg.m-3  viac ako 18-krát za kalendárny rok).

            U nás v Lehote tá koncentrácia bola na úrovni napr. školy pri hlavnom ťahu v Prievidzi alebo školy v Beluši, ktorá je tiež situovaná pri hlavnej dosť frekventovanej ceste - čo majú vlastne tieto tri lokality aj spoločné. Ale nebolo to také zlé, ako napr. v centre Trenčína. Každopádne, aj keď nie je stanovený denný limit pre NO2, z výsledkov sa pri určitom zjednodušení dá povedať, že všeobecne to s emisiami NO2 nebolo v danom sledovanom období hrozivé a panika asi nie je na mieste. Vyzerá to, že katalyzátory fungujú 🙂. Pre presné zhodnotenie situácie by sme museli takéto meranie urobiť každý mesiac a vyhodnotiť rok. Čo je však veľký problém je bezpečnosť, hluk a záber verejného priestoru. A tiež, že síce s oxidmi dusíka u nás možno veľký problém nemáme, ale s prachovými časticami PM to je už iný príbeh...

            Pekný deň ešte.

          • STOLOVANIE a príprava občerstvenia

          • 04. 05. 2023

            Príprava jednoduchých jedál, ale tak, aby na oko vyzerali "mňamózne" bolo zadaním na dnešnej hodine pracovného vyučovania s výtvarnou výchovou. Žiaci tretieho a štvrtého pripravili po skupinkách obložené chlebíčky, ale aj sladkú mašrktu v podobe krému s ovocím. Všetci si na svojich výtvoroch pochutnali a dokonca zdvorilo poponúkali aj pani učiteľky. Zručnosť našich žiakov, estetičnosť v stravovaní a detská fantázia - výsledok vidíte na fotkách! :)....pri príprave pokrmov žiaci dodržali všetky hygienické opatrenia a dbali na čistotu nielen rúk, ale aj samotného prostredia. 

          • 28. 04. 2023

          • PRACOVNÝ POSTUP 

            Pracovný postup opisuje detailným spôsobom, ako má byť nejaká aktivita, proces alebo operácia vykonaná. Toto sa naučili tretiaci na hodine slovenčiny. Presnejšie - naučili sa správne postupovať podľa jednotlivých krokv upiecť koláčik a spraviť mini orechové chuťovky. :).....aj takto zaujímavo, pútavo a chutne môže vyzerať hodina slovenčiny v našej škole! 

          • English star

          • 27. 04. 2023

            Dnes sme sa skúsili otestovať sa z angličtiny!  

            -  ENGLISH STAR j- e medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožní žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie, prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov, poskytovať učiteľom anglického jazyka materiály využiteľné na zatraktívnenie a skvalitnenie vzdelávania.

          • KOMPARO 4. ročník

          • Do testovania KOMPARO sa tento rok zapojila aj naša základná škola, konkrétne štvrtý ročník.  Podmienkou boola vyplnenie on-line prihláška v stanovenom termíne, uhradenie účastníckeho poplatku a dodržanie všetkých pokynov, aby bola zaručená objektívnosť výsledkov testovania. Účasť na testovaní je pre školy dobrovoľná, preto nás teší, že štvrtáci si chcú overiť svoje vedomosti z predmetov ako je slovenčina, matematika, prírodoveda a vlastiveda. Už len počkáme na vyhodnotenie! Pevne veríme, že testy napísali štvrtáci najlepšie, ako vedeli. 

             

          • 17. 04. 2023

          • Zápis budúcich prváčikov​​​​​​​

            Idem, idem do školičky, 

            poza humná, poza kríčky. 

            Idem, idem veselo, 

            učiť sa mi zachcelo......

            Dňa 17. apríla sme v našej škole privítali "budúcich prváčikov", ktorí možno prišli trošku nesmelo, ale pani učiteľkám dokázali, že sú veľmi šikovní.  ..písmenká, tvary, vyfarbovanie, či pojmy im nerobia žiadny problém! Už teraz sa tešíme, keď sa z nich v septembri stanú riadni žiaci našej základnej školy!

          • Motýle

          • 14. 4. 2023

            Tajomstvo prírody zblízka sme mali možnosť sledovať od konca marca až do polovice apríla. Celý životný cyklus motýľov - Babôčka Bodliaková - od húseničky až po zakuklenie a zrod krásnych motýľov sme nepretržite mali možnosť pozorovať cez prestávky, ale aj na hodinách. Motýle budú vypustené do prírody. 

          • DIVADLO NITRA

          • 13. 4. 2023

            Včera sme navštívili Staré divadlo v Nitre. Predstavenie o troch nerozlučných priateľoch, ktorí vďaka svojím neobyčajným schopnostiam pomohli princovi na ceste za krásnou pannou. Dlhý, Široký a Bystrozraký, ktorých už dávno poznajú všetky deti, sme včera mali možnosť spoznať bližšie aj my. Ďakujeme za úžasné predstavenie, ktoré režíroval Kamil Žiška. Prešli sme sa aj po pešej zóne, spravili si fotku pri Divadle Andreja Bagara a navštívili aj centrum Mlyny. 

          • 05. 04. 2023

          • Privítajme jar, prišla Veľká noc, nech šťastia, zdravia a lásky máte moc. Nech čaro jari v srdci Vás zahreje, to Vám k veľkonočným sviatkom prajeme. K novej jari veľa sily, by ste v zdraví dlho žili.

            Kolektív ZŠ Mníchova Lehota 85

             

          • Návšteva predškolákov u nás v škole

          • 22. 3. 2023

            Každoročne nás navštívia predškoláci, aby si vyskúšali, ako to funguje v prváckej triede. Sedenie v laviciach, písanie, vypočutie si čítaného textu....to všetko mali možnosť vidieť a počuť v prváckej triede u pani učiteľky D. Ježíkovej, ktorá mala pre predškolákov prichystaný nielen pekný, zábavný deň, ale aj malú sladkosť. Predškoláci ukázali, že z nich budú šikovní práci. Už sa tešíme na zápis! :)

          • D.O.D

          • 22. 3. 2023

            V stredu mala naša základná škola dvere otvrené pre rodičov budúcih prváčikov, pre bývalých žiakov a žiačky , pre každého. Naši milí návštevníci si prezreli priestory školy, jednotlivé triedy, vybavenie tried, porozprávali sa s vyučujúcimi a dostali odpovede na všetky svoje otázky.  Príjemne strávený deň bol pre každého prínosom :).

          • Svetový deň vody

          • 22. 3. 2023

            Voda je základnou podmienkou všetkého života. Dnes sú ale vodné zdroje vystavené zvyšujúcim sa požiadavkám na spotrebu vody a na znečisťovanie. V roku 1992 valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody. Dôležitosť ochrany vodných zdrojov sa čoraz častejšie dostáva do povedomia ľudí a žiakov. Preto sme tento deň premenili v škole na deň, kedy sa žiaci celé vyučovanie venovali problematike vody, ochrane vodných zdrojov, využívania vody a jej spotreby. Najviac si žiaci pochutli vo vodnom bare, kttorý navštívilli aj predškoláci z MŠ v Lehote. 

          • Medzinárodný deň lesov

          • 21. 3. 2023

            Medzinárodný deň lesov si pripomíname každoročne 21. marca. Bol vyhlásený OSN v roku 2012 a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o hospodárení, ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji všetkých typov lesov v prospech súčasných a budúcich generácií. Našimi aktivitami v škole chceme  upozorniť na aktuálne problémy v súvislosti s lesmi a vyzvať tak aj verejnosť, aby pomoc lesu a stromom nebrali na ľahkú váhu, pretože  zachovanie zdravých lesov je naša budúcnosť. Dnes sme si vypočuli zvuky lesných živočíchov, vypracovali pracovné listy, skrášlili okolie školy a vytvorili veľmi krásne výtvarné diela. 

          • 21. 3. 2023

          • Dawnov syndróm

            Zapojením sa do ponožkovej výzvy chceme dnešným dňom vyjadriť podporu a sympatie ľuďom s Downovým syndrómom. Dnes je svetový deň Downovho syndrómu!  Symbol rozdielnych ponožiek nám pripomína, že každý sme iný, no práve to robí náš svet pestrejším a krajší. 

          • BRICKLANDIA BRATISLAVA

          • 20. 3. 2023

            V pondelok sme vycestovali do hlavného mesta Slovenska, aby sme sa poriadne vyhrali s obľúbeným legom. Stavali sme domy, skladali zvieratká, zahrali sa na módne návrhárky - obliekali postavičky do lega a pozreli si celú výstavu a zaujímavé budovy sveta. 

          • 10. 3. 2023

          • ŠTRAJK OHĽADNE DOPRAVY V OBCI

            Vážení rodičia! 

            Dňa 16. 3. 2023 o 16.00 do 17.00 sa uskutoční protestný pochod ohľadne vyťaženej cesty v našej obci. Ak sa môžete a chcete zapojiť, zoberte svoje dieťa a príďte "spomaliť dopravu" . Nezabudni aj na reflexný prvok. Pevne veríme, že účasť bude veľká. 

          • OZNAM - DOD A Zápis

          • 10. 3. 2023

            Vážení rodičia budúcich prvákov! 

            Dovoľujeme si Vás pozvať na DOD - deň otvorených dverí našej školy, ktorý sa uskutoční dňa 22. 3. 2023. 

            Zároveň Vás touto cestou srdčene pozývame na slávnostný zápis, ktorý bude prebiehať dňa 17. 4. 2023 od 13.00 hodiny do 17.00 hod. Veľmi sa tešíme na Vás aj Vaše detičky!  Bližšie informácie nájdete na fotkách. 

          • SOKOLIARI MAJSTRA VAGANA

          • 9. 3. 2023

            Dnes nás v našej základnej škole navštívili sokoliari majstra Vagana zo Starej Ľubovne. Mali sme možnosť pozorovať dravce celkom zblízka, ich prelet priamo pred sebou, aj sa ich dotknúť a pohladiť. Okrem toho aktivity a hry zamerané na prírodu, zvieratá, život v lese boli zábavné. Deti si odniesli množstvo poznatkov a nezabudnuteľné zážitky. Bolo to krásne a všetci sme boli nadšení !

            Oceňujem vysokú odbornosť, prirodzenú úctu k živému, pokoru a morálku, ktorú sme vnímali všetci .. Ďakujeme veľmi pekne!